Mierik
Mierik of Armoracia rusticana is een meerjarige plant die behoort tot de familie van de Brassicaceae, waartoe allerhande koolsoorten behoren. De teelt bevindt zich voornamelijk in Duitsland, Hongarije en Polen.
Opvallend is dat deze plant geen fertiel zaad produceert, daardoor kan de vermeerdering enkel via zijwortels gebeuren.
Deze plant wordt al eeuwen gebruikt als een geneeskrachtig gewas door de hoge concentratie aan glucosinolaten (>10%) en vitamine C.
De toepassingen variëren sterk. De plant heeft een typerende geur en smaak en kan daardoor gebruikt worden als kruid bij vlees, vis en in salades. Ook cocktails zoals Bloody Mary en alternatieven voor wasabi bevatten mierik.
De wortel wordt gebruikt voor de extractie van etherische oliën en peroxidases. Mierik kent ook een rol als voedingssupplement en bij fermentaties voor voedselbewaring.
Teelttechnische kenmerken voor wortelteelt
Mierik wordt geteeld op lage ruggen van ongeveer 30 cm hoog. De wortels worden geplant tijdens de maanden maart/april. Afhankelijk van het gebruikte poottoestel gebeurt het planten vollevelds en wordt er nadien aangeaard of wordt er rechtstreeks op de ruggen geplant. De rij-afstand varieert tussen 62,5 en 75 cm. De plantafstand is ongeveer 45 tot 50 cm. Er worden 26 700 tot 37 000 wortelstukken per hectare geplant. De grootte van de geplante stukken kan sterk variëren: van een volledige wortel van 20 cm lang tot wortelstukken van 5 cm. Volgens de eerste onderzoeksresultaten komen de planten afkomstig uit de langere wortelstukken sneller op dan de kleine stukken, wat een effect heeft op de onkruiddruk. In het vervolg van de teelt is er geen verschil meer te merken.
De teelt zelf vergt voornamelijk arbeid op het vlak van ziekte-, plaag- en onkruidbestrijding.
Tijdens de maanden oktober-november-december van het tweede jaar worden de wortels geoogst, afhankelijk van de weersomstandigheden. De wortelopbrengst varieert tussen 17 en 26 ton per hectare. Wanneer ongunstige weersomstandigheden de oogst verhinderen, kan dit ook worden uitgesteld tot het voorjaar van het derde jaar.
De teeltcyclus van mierik wordt verduidelijkt door onderstaande figuur.
Het teeltfiche en bijhorend recept van Dagny Ros en Frank Fol zijn hier terug te vinden.